Jarmuż i jego właściwości
- 825 Views
- Redaktor centrumsilosow.pl
- 26 marca 2020
- Baza informacji o białku i diecie
Ostatnio na polskim stole coraz częściej zaczął pojawiać się jarmuż. Niestety wciąż bardziej jako ozdoba dań, niż ich główny składnik. Mamy jednak nadzieję, że z czasem to się zmieni. Jarmuż ma zbyt wiele cennych składników odżywczych, by traktować go jako dekorację. Ma on w sobie dużo białka, a także błonnik, który znaczenie wspomaga naszą dietę. Poza tym jarmuż to źródło witamin C i K, potasu i wapnia, a także innych cennych minerałów. Jarmuż ma także w sobie silny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości antynowotworowe oraz wspomaga nasz organizm w autoregeneracji (pozwala więc dłużej cieszyć się młodością). Jarmuż pozwala także w oczyszczeniu organizmu z toksyn, więc doskonale wspomaga osoby, które mają problemy z wagą. Co ciekawe, w przeciwieństwie od innych zielonych roślin, sezon na jarmuż przychodzi jesienią i trwa całą zimę. Więc wtedy właśnie kiedy brak nam „zieleniny” pod ręką jest niezwykle zdrowy jarmuż i nim możemy urozmaicić nieco uboższą zimową dietę. Korzystajmy z tego!

- 10 kwietnia 2022
Zalety białka sojowego
- 11 marca 2022
Izolat białka serwatkowego czym jest ?
- 15 lutego 2022
BCAA razem z białkiem serwatkowym?
- 16 stycznia 2022
Zalety białka sojowego
Izolat białka serwatkowego czym jest ?
BCAA razem z białkiem serwatkowym?
Jak przyrządzić koktajle białkowe?
Odżywki białkowe – dla kogo i czy warto?
Po wysiłku najlepiej wypić koktajl białkowy
Skąd czerpać białko?
Izolat białka serwatkowego – w czym tkwi jego fenomen?