Ulubieniec kulturystów: białko
- 1115 Views
- Redaktor centrumsilosow.pl
- 10 sierpnia 2019
- Baza informacji o białku i diecie
Próbując schudnąć i budować mięśnie w tym samym czasie trzeba dostarczać sobie białek jaj i białego proszku białkowego. Niektórzy jednak nie wiedzą dlaczego białka są tak wyjątkowe i dlaczego są używane tak często przez kulturystów. Białko jaj składa się z 40 różnych typów białek i jest formą niemalże czystego białka. Stąd jego popularność. Słowo białko pochodzi z albus, łacińskiego słowa oznaczającego biały. Białko jaja są o niskiej zawartości węglowodanów, kalorii i tłuszczu. Białko jaja jest też doskonałym źródłem białka, wolnym od cholesterolu. Białko jaja składa się wyłącznie z białka i ma tylko 15 kalorii. Młode jaja mają mocniejsze skórki, ponieważ białko jaja ma wyższą kwasowość – przez co białka bardziej przylegają do skorupy. Wyraźne białe jajko wskazuje na to, że jajko się starzeje. Białko jaj jest również dobrym źródłem ryboflawiny. Suszone jaja w proszku są bardziej przystępną formą przyjmowania białka. Warto je włączyć do swojej diety i treningu, by osiągnąć najlepsze rezultaty.

- 10 kwietnia 2022
Zalety białka sojowego
- 11 marca 2022
Izolat białka serwatkowego czym jest ?
- 15 lutego 2022
BCAA razem z białkiem serwatkowym?
- 16 stycznia 2022
Zalety białka sojowego
Izolat białka serwatkowego czym jest ?
BCAA razem z białkiem serwatkowym?
Jak przyrządzić koktajle białkowe?
Odżywki białkowe – dla kogo i czy warto?
Po wysiłku najlepiej wypić koktajl białkowy
Skąd czerpać białko?
Izolat białka serwatkowego – w czym tkwi jego fenomen?