Rola białka w naszej diecie

Białko to podstawowy budulec każdego żywego organizmu – buduje komórki, tkanki, narządy, jest elementem ludzkiej skóry, włosów. Warto pamiętać, iż jego dostarczanie do organizmu jest niezbędne – białko jest konieczne do usprawniania procesów regeneracyjnych, jak również do budowania nowych włókien mięśniowych. Białko jest niezwykle potrzebne sportowcom – niezbędne jest nie tylko do budowania wartościowej masy mięśniowej, ale również do wspomagania regeneracji, hamowania katalizy. Ilość białka, które powinniśmy spożywać każdego dnia to ok. 170 gramów. jest to ilość odpowiadająca ok 20 jajom kurzym. Człowiek nie jest w stanie dziennie zaspokoić tego zapotrzebowania, dlatego też tak dużym zainteresowaniem cieszą się odzywki białkowe, stosowane głównie przez sportowców. Gdzie naturalnie znajdziemy białko, aby móc codziennie gościć je na swoim talerzu? Z pewnością odpowiednie okażą się produkty nabiałowe – jaja, mleko, kefiry, sery. Warto sięgać również po mięso czerwone, białe. Wegetarianie powinni spożywać białko roślinne, zawarte m.in. w soi.

Previous post Białko – najważniejszy składnik diety
Next post Dieta wysokobiałkowa odchodzi do lamusa?