Rola białka w naszej diecie
- 714 Views
- Redaktor centrumsilosow.pl
- 26 maja 2019
- Baza informacji o białku i diecie
Białko to podstawowy budulec każdego żywego organizmu – buduje komórki, tkanki, narządy, jest elementem ludzkiej skóry, włosów. Warto pamiętać, iż jego dostarczanie do organizmu jest niezbędne – białko jest konieczne do usprawniania procesów regeneracyjnych, jak również do budowania nowych włókien mięśniowych. Białko jest niezwykle potrzebne sportowcom – niezbędne jest nie tylko do budowania wartościowej masy mięśniowej, ale również do wspomagania regeneracji, hamowania katalizy. Ilość białka, które powinniśmy spożywać każdego dnia to ok. 170 gramów. jest to ilość odpowiadająca ok 20 jajom kurzym. Człowiek nie jest w stanie dziennie zaspokoić tego zapotrzebowania, dlatego też tak dużym zainteresowaniem cieszą się odzywki białkowe, stosowane głównie przez sportowców. Gdzie naturalnie znajdziemy białko, aby móc codziennie gościć je na swoim talerzu? Z pewnością odpowiednie okażą się produkty nabiałowe – jaja, mleko, kefiry, sery. Warto sięgać również po mięso czerwone, białe. Wegetarianie powinni spożywać białko roślinne, zawarte m.in. w soi.

- 10 kwietnia 2022
Zalety białka sojowego
- 11 marca 2022
Izolat białka serwatkowego czym jest ?
- 15 lutego 2022
BCAA razem z białkiem serwatkowym?
- 16 stycznia 2022
Zalety białka sojowego
Izolat białka serwatkowego czym jest ?
BCAA razem z białkiem serwatkowym?
Jak przyrządzić koktajle białkowe?
Odżywki białkowe – dla kogo i czy warto?
Po wysiłku najlepiej wypić koktajl białkowy
Skąd czerpać białko?
Izolat białka serwatkowego – w czym tkwi jego fenomen?