Skład dobrego białka serwatkowego

Wszyscy, którzy regularnie odwiedzają siłownię lub trenują w domu zapewne widzą o tym, jak ważną rolę w życiu sportowców pełnią różnego typu suplementy diety oraz odżywki. Jedną z popularniejszych odżywek jest białko serwatkowe, które można spożywać jako dodatek do posiłku lub jako jeden z posiłków w czasie dnia. Niektórzy korzystają z niego także bezpośrednio przed i po treningu. Ważne jest jednak nie tylko to, kiedy je bierzemy, ale także to, co dokładnie się w nim znajduje. Skład dobrego białka serwatkowego to przede wszystkim sama zawartość białka. Powinno ono stanowić ponad 80% całości. Pozostałość to tłuszcze, węglowodany i inne składniki. Serwatkę stosuje się często dodając ją do mleka. Dlatego ważne mogą też być walory smakowe. Każdy producent ma trochę inny sposób wytwarzania białka serwatkowego, więc może się okazać, że któreś nam nie smakuje. Warto więc na początku kupić mniejsze opakowania, by nie zmuszać się później do przyjmowania produktu, który wg. nas ma obrzydliwy smak.

Previous post Jakie białko serwatkowe wybrać?
Next post Właściwości białka serwatkowego