Rola białka w codziennej diecie

Białko stanowi podstawowy budulec dla naszego ciała – jego obecność jest konieczna nie tlyko do budowania zwartej masy mięśniowej, ale również do przeprowadzania konkretnych procesów chemicznych. Białko jest niezbędne sportowcom w celu zahamowania procesu katalizy. Białko jest też niezbędne w naszej codziennej diecie – przyjęło się, iż dzienna dawka białka to ok. 170 gramów. Klasyczna dieta nie jest w stanie jednak zapewnić takiej ilości białka. Sportowcy radzą sobie dzięki odżywkom białkowych, jednak osoby nietrenujące muszą skupić się na normalnych produktach. Gdzie znajdziemy wysokowartościowe biłako? Białko znajdziemy przede wszystkim w produktach mięsnych: mięsie czerwonym, białym, ale i rybach. Wiele białka zawartych jest w produktach strączkowych – dostarczają one białka roślinnego, to alternatywa dla wegetarian. Białko znaleźć też można w licznych przetworach mlecznych, takich jak kefiry, mleko, jogurty czy maślanki. Białko dzieli się na wiele rodzajów, warto dopasować je do trybu spożywania.

Previous post Izolat białka serwatkowego
Next post Białko po co