Białko Caseinowe

Caseina jest podstawowym składnikiem białka mleka. Do jej wchłaniania dochodzi wówczas trawienia, dzięki jego wyodrębnieniu. Skład substancji jest bardzo przybliżony do składu białka serwatkowego. Posiada duże rozmiary cząsteczek, co jest charakterystyczne dla tego składnika. Jest to powodem powolnego trawienia, co wiąże się z powstawaniem skrzepów, które redukują uczucie głodu. Jest idealny dla osób lubiących podjadać nocą i w ciągu dnia, przy diecie. Często stosowany również jako wieczorny posiłek. Wchłanianie białka trawa do 8 godzin, dzięki czemu w ciągu nocy do naszego organizmu zostają dostarczone odżywcze substancje. Dodatkową zaletą jest źródłem dla komórek układu odpornościowego, dzięki czemu nasz organizm jest skuteczniej chroniony. Białko caseinowe przeznaczone jest dla osób trenujących, a także osób z nadwagą, chcących zredukować podskórną tkankę tłuszczową. Dawka dobowa powinna wynosić około 0, 8 do 2, 2 g na każdy kilogram ciała, ilość zależna jest od stopnia aktywności fizycznej.

Previous post Właściwości białka serwatkowego
Next post Białko BCAA